De provincie Antwerpen publiceert deze zomer het Eurocat rapport. In dit rapport staat hoeveel kinderen in de provincie Antwerpen met een afwijking worden geboren. Van 1989 tot en met 2011 werden 9240 kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd op 342.913 geboorten. Concreet betekent dit dat 2,7% van de borelingen een aangeboren afwijking heeft. Het Antwerpse gemiddelde is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde. De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart en de bloedvaten, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.
Eurocatsysteem
Sinds 1989 registreert de provincie Antwerpen, in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, aangeboren afwijkingen bij kinderen volgens het Eurocat-registratiesysteem (European surveillance of Congenital Anomalies). Doel van de registratie is te komen tot een opvolging van aangeboren afwijkingen in de provincie Antwerpen. Voorbeelden van deze aangeboren afwijkingen zijn: open ruggetje, gespleten lip, hartafwijkingen, klompvoetjes, syndroom van Down, … . Onze regio is het enige register voor Vlaanderen.
Voorkomen van aangeboren afwijkingen over de jaren vrij constant
Naar jaarlijkse gewoonte werd het rapport opgemaakt met de resultaten van de afgelopen jaren. Van 1989 tot en met 2011 werden 9240 kinderen met een aangeboren afwijking geregistreerd op 342.913 geboorten: 2,7%. Dit cijfer is vergelijkbaar met het Europese gemiddelde voor die periode. Het voorkomen van aangeboren afwijkingen vertoont over de jaren wat schommelingen zonder duidelijk stijgende of dalende trend.
De meest geregistreerde afwijkingen in onze regio zijn deze van het hart en de bloedvaten, gevolgd door afwijkingen van de ledematen.
Vergelijking met Europa
In vergelijking met de totale Europese Eurocat gegevens merken we een lager voorkomen van afwijkingen van de chromosomen, van het hart en van de buikwand. Een aantal afwijkingen waaronder ledemaatafwijkingen komen in Antwerpen meer voor dan gemiddeld binnen Eurocat. Dit geldt bijvoorbeeld voor klompvoetjes en 6 vingers of 6 teentjes. Het aantal kinderen dat geboren wordt met 6 vingers of teentjes neemt de laatste jaren ook toe in de provincie Antwerpen. Verder komen ook een gespleten lip en afwijkingen van het zenuwstelsel meer voor in Antwerpen dan in de rest van Europa.
Eurocat Antwerpen onderzocht clusters
Er worden niet enkel afwijkingen geregistreerd, er worden ook clusters onderzocht.
Met een cluster bedoelen we het plots verhoogd voorkomen van een afwijking. In zo’n geval wordt de afwijkingen nader bekeken volgens een afgesproken procedure.
Er wordt gekeken naar factoren, zoals ziekte voor en tijdens de zwangerschap, medicatiegebruik, geassisteerde bevruchting, beroep, familiale geschiedenis, leeftijd van de moeder, regionale spreiding,… om te proberen een oorzaak te achterhalen. Indien dit onderzoek wijst naar een bepaalde oorzaak kunnen preventieve acties genomen worden.
In 2012 werd er een cluster opgemerkt in het voorkomen van hydronefrose (afwijking aan de nieren) en van klompvoetjes. Hiervoor werd geen gemeenschappelijke oorzaak gevonden. Preventieboodschappen zijn dus niet aangewezen, maar de clusters worden opgevolgd om te kijken of de frequenties opnieuw normaliseren.
Nog altijd te weinig gebruik van foliumzuur
Het voorkomen van afwijkingen aan het zenuwstelsel zoals open ruggetje blijft constant. Het nemen van foliumzuur is belangrijk ter preventie van deze afwijkingen. “Eurocat Antwerpen voert al enkele jaren campagne om het gebruik van foliumzuur aan te moedigen. Het gebruik neemt toe, maar preventieboodschappen blijven nodig.” aldus gedeputeerde Rik Röttger.
Meer weten?
Het volledige rapport met resultaten van de registratie van aangeboren afwijkingen kunt u terugvinden op onze website www.provant.be/eurocat.